Serie A - souhrn 36. kola: Barák řídil posun Fiorentiny na pohárové příčky

10.05., 22:41, aktualizováno 13.05., 22:44
Komentáře a souhrny
Antonín Barák a Nicolás González (© AFP)

Fiorentina v dohrávce zdolala Monzu a posunula se na osmou příčku, která zaručuje předkolo Konferenční ligy. Bologna vyhrála v Neapoli a posunula se na třetí místo před Juventus, který pouze remizoval se Salernitanou. Druhou příčku si po vítězství nad Cagliari zajistil AC Milán. Inter napravil předchozí zaváhání a nadělil pět gólů Frosinone. Atalanta si poradila s AS Řím a upevnila si páté místo, které zaručuje postup do Ligy mistrů.

ACF Fiorentina - AC Monza Brianza 2:1

13.05.2024 20:45

Góly: 32. Nicolás González, 78. Arthur Melo - 9. Milan Đurić

Fiorentina zvítězila ve 36. kole Serie A nad Monzou 2:1. I přesto, že se hosté bleskurychle ujali vedení po hlavičce Milana Djuriče, se domácí dokázali dostat zpět do hry. Vyrovnávací trefu obstaral přestupový cíl několika velkoklubů Nicolás González, jehož našel nadýchaným centrem Antonín Barák. Český reprezentant si navíc připsal asistenci i u vítězného zásahu. Fialky díky tříbodovému zisku poskočili v tabulce na osmou příčku.

Fiorentina sice v posledním kole i kvůli rotaci základní sestavy padla na hřišti Verony, v minulém týdnu ovšem v Toskánsku propukly velké oslavy, neboť se Fialky podruhé v řadě probojovaly do finále Konferenční ligy. Právě o další účast v této evropské soutěži hrála La Viola i v lize, kde na osmou Neapol ztrácela jediný bod. Do cesty se jí tentokrát postavila trápící se Monza, která nevyhrála už šest klání po sobě.

Biancorossi ovšem předvedli lepší start, když se již v deváté minutě prosadil Djurič. Ten předvedl svou fyzickou sílu a protlačil se ke gólové hlavičce po výborném centru Danyho Moty. Domácí na inkasovaný gól reagovali zvýšenou aktivitou a po zásluze se dočkali vyrovnání. To přinesl svým 10. zásahem v sezoně González, kterému perfektní pozici na malém vápně připravil Barák.

Argentinský reprezentant, mohl o pár okamžiků později strhnout vedení na stranu Fialek, mířil ale do připraveného gólmana. V nastavení opět předvedl své umění český reprezentant, po jehož krosu mířil těsně nad Lucas Martínez Quarta.

Domácí i po pauze pokračovali v tlaku a Brianzoli nepouštěli téměř k ničemu, honbu za vedením ale kazily nepřesnosti ve finální fázi. To změnil až Rolando Mandragora v souboji jeden na jednoho s Michelem Di Gregoriem, na jeho brankářské umění si však nepřišel. Hra Fialek s postupujícím časem místy připomínala středověké dobývání, pevné hradby Monzy ovšem nadále držely. Jejich pád nakonec zařídil Arthur Melo po průniku skrz střed pole a přesné ráně do dolního levého rohu, přičemž stejně jako u prvního zásahu toskánského celku si i zde připsal asistenci Barák.

Fiorentina tak domácí duel zvládla a v tabulce se dostala před Neapol. Právě s ní svede 17. května předposlední ligovou bitvu této sezony. Monza změří o dva dny později síly s Frosinone.

Více informací k zápasu

US Lecce - Udinese Calcio 0:2

13.05.2024 18:30

Góly: 36. Lorenzo Lucca, 85. Lazar Samardžić

Udinese zvítězilo ve 36. kole Serie A na půdě Lecce 2:0. I přes územní převahu domácího celku se na střeleckou listinu zapsali pouze hosté. V první půli prodal své centimetry obrovský Lorenzo Lucca, jenž do sítě poslal prudký centr. Ke konci zápasu navíc udeřil ještě Lazar Samardžič, a o osudu utkání tak bylo rozhodnuto. Giallorossi si tedy na jistotu záchrany musí počkat. Legendární Fabio Cannavaro na čtvrtý pokus oslavil svůj první triumf na lavičce Zeber a dostal je ze sestupové zóny. Český mládežnický reprezentant Daniel Samek proseděl celý zápas na lavičce.

Lecce vstupovalo do pondělního střetnutí s jednoznačným cílem vyhrát, neboť by si případným triumfem oficiálně zajistilo setrvání v nejvyšší italské soutěži. O velkou motivaci ovšem mělo postaráno i Udinese, které se stále topilo v sestupových vodách. Jeho největší konkurenti ale o víkendu padli, a tak jej tři body mohly z této propasti vysvobodit.

Ve formě hrající Giallorossi uzamkli hosty na jejich polovině a od úvodních chvil praktikovali házenkářské dobývání branky Udinese. Avšak ani tato herní převaha nepomohla domácím k vytvoření si přímých gólových příležitostí. Zpět do hry se naopak dostaly Zebry, které opět využily služby dlouhána Luccy. Italský útočník naskočil na centr Martina Payera a navzdory obrazu hry poslal Bianconeri do vedení.

Po změně stran se utkání více rozkouskovalo a byla k vidění spíše dominance nedovolených zákroků. Naprosto stěžejním, pro hru hostů, byl výkon argentinského zadáka Nehuena Péreze, který skvěle podporoval ofenzivu a udržoval mlčenlivost domácích útočných řad. Nejblíže brance byl v 73. minutě Santiago Pierotti, který svým projektilem zpoza vápna vyzkoušel pozornost Maduky Okoyeho. K nevoli domácích příznivců se z gólu opět radovali hosté. V 85. minutě zvýšil na konečných 2:0 korunní klenot Bianconeri Samardžič.

Udinese tak v Lecce vyhrálo a vysvobodilo se ze sestupového pásma. V příštím kole jej bude 19. května čekat klíčová bitva s Empoli. Giallorossi změří o den dříve síly s Atalantou.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AS Řím 2:1

12.05.2024 20:45

Góly: 18. Charles De Ketelaere, 20. Charles De Ketelaere - 66. Lorenzo Pellegrini (pen.)

AS Řím se po vypadnutí z Evropské ligy proti Leverkusenu musel smířit s dalším neúspěchem, když v duelu 36. kola Serie A podlehl čerstvému finalistovi zmíněné soutěže z Bergama 1:2. Hostující celek působil po náročném souboji s německým mistrem velmi vyčerpaným dojmem, příliš mu navíc nepomohl ani domácí záložník Charles De Ketelaere, jenž duel dvěma slepenými zásahy rozhodl. Atalanta si tak v boji o Ligu mistrů vytvořila před soupeřem tříbodový náskok.

Zatímco v Bergamu propukly v týdnu velké oslavy z historického postupu do finále Evropské ligy, Římané se vraceli zpět k ligovým povinnostem po velkém zklamání, jelikož jejich cesta skončila před branami finále. Na smutnění ovšem Vlci neměli prostor, neboť duel s Atalantou byl pro ně jedním z nejdůležitějších v celé sezoně. Oba celky totiž od sebe dělilo na pátém místě zaručujícím milionářskou soutěž jen skóre, přičemž Nerazzurri měli stále zápas k dobru.

Úspěch z pohárové Evropy se přenesl i na ligový trávník, jelikož skóre otevřel už v 18. minutě domácí De Ketelaere. Ten si navedl míč do vápna a po šikovné kličce na couvajícího obránce se dostal do střeleckého úhlu, z něhož chladnokrevně uklidil balon technickou ranou na zadní tyč.

O několik desítek sekund později rozhozená obrana Římanů lovila míč ze své sítě podruhé. Mladý belgický záložník obdržel uvnitř pokutového území přesnou přihrávku a zdvojnásobil svůj gólový podíl na dnešním utkání. V dominantním prvním poločase poté hráči Bergama ještě dvakrát orazítkovali brankovou konstrukci.

Druhé dějství už pro domácí tým nebylo tak snové, neboť po zákroku ve vápně v podání Martena de Roona ve snaze zablokovat míč nešťastně podrazil i nohy soupeře. K pokutovému kopu se postavil Lorenzo Pellegrini a nekompromisně uklidil míč k levé tyči. Následně byli Vlci na hřišti o trochu aktivnějším týmem a snažili se o vyrovnání, ale na zodpovědnou defenzivu Bergama recept nenašli.

Klíčovou bitvu o Ligu mistrů tak nakonec ovládla Atalanta. Oba celky bude čekat další ligový zápas 19. května. Římané svedou bitvu s Janovem, Bergamo se utká s Lecce.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Salernitana Calcio 1:1

12.05.2024 18:00

Góly: 90+1. Adrien Rabiot - 27. Niccolò Pierozzi

Juventus byl ve 36. kole Serie A dlouho blízko nečekané porážce s jistě sestupující Salernitanou, díky vyrovnávací brance z nastaveného času ale na svém stadionu nakonec uhrál remízu 1:1. Účastníka příštího ročníku druhé nejvyšší italské soutěže nasměroval k senzační výhře během první půle Niccoló Pierozzi, na samém konci druhého dějství ale zajistil Staré dámě už pátý nerozhodný výsledek za sebou Adrien Rabiot.

Bianconeri jarní část sezony nadále nevycházela podle představ, proti Salernitaně si však mohli pojistit účast v Lize mistrů pro příští sezonu. Staré dámě stačilo s poslední Granatou získat alespoň bod, což se jí během uplynulých pěti ligových utkání vždy podařilo. Poslední vzájemný duel rozhodl ve prospěch Juve Dušan Vlahovič, jenž byl opět připraven v útoku domácích.

Byl to právě srbský útočník, který se už v osmé minutě ocitl blízko úvodní brance. Dostal se k balonu na hranici vápna a bez většího váhání vyslal jedovatý projektil, který mířil těsně pod břevno. Radost mu ale vzal famózním zákrokem Vincenzo Fiorillo, když jeho pokus vytěsnil do horní tyče.

Ve 27. minutě měla Salernitana možnost zahrání rohového kopu, jehož se ujal Junior Sambia. Ten vyslal přesný centr a našel Pierozziho, jenž prudkým zakončením hlavou otevřel skóre. V závěru prvního dějství zvonila branková konstrukce za gólmanem hostů podruhé poté, co do ní svůj jedovatý pokus namířil Andrea Cambiaso.

Po změně stran měl na noze obrovskou šanci Vlahovič, když se po průnikové přihrávce řítil sám na soupeřovu branku. Bohužel pro něj své přízemní zakončení vyslal tragicky vedle levé tyče. Následující minuty byly ve znamení obléhání obranného bloku Salernitany. Stará dáma se ocitla ve spoustě nadějných příležitostí, dlouho se ale trápila ve finální fázi. Zlom přišel až v nastaveném čase, kdy rohový kop propadl na zadní tyč a o konečném výsledku rozhodl z bezprostřední blízkosti kapitán Rabiot.

Juventus tedy získal bod a zajistil si účast v Lize mistrů pro příští sezonu. Další zápas jej čeká 19. května s Bolognou, Salernitana ve stejný den odehraje na dlouhou dobu poslední domácí zápas Serie A proti Veroně.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Turín FC 1:2

12.05.2024 15:00

Góly: 67. Karol Świderski - 77. Zannetos Savva, 83. Pietro Pellegri

Fotbalisté Verony ztratili ve 36. kole Serie A náskok a s Turínem prohráli 1:2. Fanoušci na první gól čekali až do 67. minuty, kdy se prosadil Karol Šwiderski, jenž nasměroval Mastini k zisku tří bodů, které by jim s velkou pravděpodobností zajistily udržení v nejvyšší italské lize. Býci ovšem dali zapomenout na trápící se útok, když v předchozích čtyřech zápasech neskórovali. Tentokrát totiž dvěma brankami otočili stav duelu, kvůli čemuž domácí ještě čeká perný závěr sezony.

Verona udělala v posledním kole klíčový krok k záchraně, když překvapivě porazila Fiorentinu na svém hřišti 2:1. Triumfem si tak vytvořila čtyřbodový náskok na sestupové pásmo, ve kterém se stále mohlo ocitnout až šest klubů. Příliš dobrou formou naopak neoplýval Turín, jenž nevyhrál už pětkrát v řadě, a vzdálil se tak nadějím na evropské poháry.

V úvodu zápasu byl k vidění spíše opatrný fotbal s minimem zajímavých příležitostí. První střely mířící mezi tři tyče se diváci dočkali až ve 25. minutě, kdy se po centru z pravé strany dostal k hlavičce domácí útočník Tijjani Noslin. Se zakončením 24letého Nizozemce si nicméně bez problémů poradil Vanja Milinkovič-Savič. Ani tato situace však nevyburcovala žádný z celků k větší aktivitě a po zbytek první půle se hrálo v oblasti středového kruhu.

Krátce po návratu na hřiště zahrozil podruhé v utkání aktivní Noslin, přízemní pokus z hranice šestnáctky mířící do pravého dolního rohu si ale Milinkovič-Savič pohlídal. K první změně skóre tak došlo až v 67. minutě, když Suat Serdar perfektně vystihl autové vhazování soupeře, potáhl míč do šestnáctky a předložil jej na kopačku Šwiderskiho, jenž se zblízka nemýlil. Vedení domácích mohl zanedlouho navýšit Tomáš Suslov, nebezpečný pokus slovenského reprezentanta však zastavil Milinkovič-Savič. Turínští se vzchopili v 77. minutě, kdy se po centru Valentina Lazara prosadil Zannetos Savva a jen o šest minut později dokonal obrat Pietro Pellegri, kterému ke skórování z velmi ostrého úhlu hned dvakrát pomohla branková konstrukce.

Verona tak nenavázala na skalp Fiorentiny a doma tentokrát nezískala ani bod. Oba celky sehrají předposlední zápas sezony 19. května. Mastini změří síly se Salernitanou, Granata se utká s AC Milán.

Více informací k zápasu

Janov CFC - US Sassuolo 2:1

12.05.2024 15:00

Góly: 56. Milan Badelj, 63. Marash Kumbulla (vl.) - 31. Andrea Pinamonti

Fotbalisté Sassuola prohospodařili ve 36. kole Serie A náskok a s domácím Janovem prohráli 1:2. Neroverdi dvakrát pomohl v úvodním poločase systém VAR, který nejprve odvolal gól domácích a poté odhalil faul Janovanů v pokutovém území. Nařízenou penaltu proměnil nejlepší střelec Sassuola v sezoně Andrea Pinamonti, díky němuž se hosté na chvíli dostali mimo sestupové pásmo. Ve druhé půli ovšem napřed vyrovnal Milan Badelj svou první letošní trefou a následný vlastní gól poslal Neroverdi zpět na předposlední příčku tabulky.

Černozelení nešli do posledních tří kol italské nejvyšší soutěže v nejlepší pozici, neboť se stále nacházeli na 19. sestupové příčce. V minulém kole je ale potkala velká vzpruha v podobě výhry nad mistrovským Interem. Před tímto víkendem tak stáhli ztrátu na první nesestupové místo na tři body, nyní je ale čekal těžký úkol, a to získat první venkovní vítězství od konce listopadu.

Hned v úvodu utkání měli hosté velké štěstí. Janované sice udeřili, když se po tlačenici v pokutovém území dostal ke gólové hlavičce Morten Thorsby, sudí ovšem po konzultaci se systémem VAR branku odvolali kvůli hře rukou. Videorozhodčí pomohl Sassuolu i ve 30. minutě, kdy potvrdil faul ve velkém vápně na Armanda Laurientého. Hosté tak kopali penaltu, kterou bezpečně proměnil střelou k levé tyči Pinamonti.

Do druhého poločasu vstoupili znovu lépe Rossoblu, když se po rohovém kopu odrazil míč k Badeljovi, který hlavou srovnal skóre. Tentokrát už hostům nic nepomohlo, protože po hodině hry se Janovanům povedlo stav zápasu otočit. Domácí vedli rychlý protiútok, který skončil více než šťastně pro domácí, jelikož přihrávku z pravé strany si nechtěně srazil do brány hostující Marash Kumbulla. Sassuolo bylo po inkasovaném gólu aktivnější, tlačilo se do útoku, ale svou převahu nakonec nevyužilo.

Janov tedy potvrdil roli mírného favorita a výrazně zkomplikoval cestu hostů za záchranou. Příštím soupeřem Grifone bude 19. května AS Řím. Sassuolo v tentýž den vyzve Cagliari.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Empoli FC 2:0

12.05.2024 12:30

Góly: 45+3. Patric, 89. Matías Vecino

Fotbalisté Lazia stále živí naději na postup do Ligy mistrů, když ve 36. kole Serie A porazili doma Empoli 2:0. Utkání rozhodl gólem z nastavení první půle španělský obránce Patric, který se za Římany trefil v nejvyšší italské soutěži teprve potřetí v kariéře a to za ně kroutí již devátou sezonu. Biancocelesti tak momentálně ztrácejí pouhý bod na pátou příčku. Naopak Empolesi si zkomplikovali bitvu o záchranu a po dohrávce ostatních zápasů jim hrozí propad na sestupovou pozici.

Tým z hlavního města byl teoreticky stále v boji o pátou příčku, která v letošní sezoně zajišťuje postup do Ligy mistrů. Biancocelesti ovšem v minulém kole po třech ligových výhrách po sobě zaváhali, když pouze remizovali na hřišti Monzy, a zdálo se tak, že jejich cesta povede spíše do Evropské ligy. Naopak Empoli mělo diametrálně odlišné starosti, neboť bojovalo o holé přežití. Před posledními třemi koly totiž disponovalo jen dvoubodovým náskokem na sestupové pásmo.

Kdo se pyšnil rolí favorita, bylo jasné od prvních minut, kdy Lazio soupeře přehrávalo. Žádnou velkou šanci si však domácí v první čtvrthodině nepřipravili. Jako první rozvlnil síť útočník Empoli Francesco Caputo, gól ovšem ani neslavil, protože stál v jednoznačném ofsajdu. Ve 35. minutě mohl italský forvard skórovat regulérně, když se objevil sám ve vápně. Jenže jeho střelu z první fantasticky lapil Christos Mandas. Na druhé straně pálil zleva Ciro Immobile, ale jeho pokus na bližší tyč vyrazil Elia Caprile. V samotném závěru prvního dějství se Biancocelesti dočkali gólového úspěchu. Po rohovém kopu skóroval nataženou nohou Patric.

Po změně stran vykazovali větší hlad po vstřelení branky hosté, kteří se sice častěji tlačili do útoku, střeleckými pokusy ovšem nedonutili Mandase k zákroku. Příležitosti si vytvořili také Caputo či Nicoló Cambiaghi, ale ani jeden z nich netrefil prostor mezi třemi tyčemi. I Římané měli své možnosti, soupeře dostávali pod tlak hlavně z rohových kopů, nicméně náskok se jim nedařilo navýšit. Až na konci zápasu chladnokrevně proměnil nabízenou příležitost Matías Vecino a definitivně rozhodl o zisku tří bodů pro domácí.

Lazio tak důležitý domácí zápas dotáhlo do vítězného konce. Oba celky mají na programu předposlední kolo sezony 19. května. Biancocelesti se utkají s Interem, Azzurri změří síly s Udinese.

Více informací k zápasu

AC Milán - Cagliari Calcio 5:1

11.05.2024 20:45

Góly: 36. Ismaël Bennacer, 59. Christian Pulisic, 74. Tijjani Reijnders, 83. Rafael Leão, 87. Christian Pulisic - 63. Nahitan Nández

AC Milán prolomilo nelichotivou sérii šesti soutěžních duelů bez výhry, když ve 36. kole Serie A zdolalo Cagliari 5:1. Jako první se na nezvykle tichém San Siru prosadil premiérovou trefou v sezoně alžírský středopolař Ismaël Bennacer, na nějž po změně stran navázali i další tři spoluhráči, přičemž vítězný zásah si na své konto připsal nakonec dvougólový Christian Pulišič. Rossoblu, kteří se museli obejít bez zraněného Jakuba Jankta, si tak výrazně zkomplikoval záchranářskou misi, jelikož jejich náskok na zónu sestupu nadále činí tři body.

Svěřenci Claudia Ranieriho našlápli k tomu, aby se pro příští sezonu udrželi v nejvyšší italské lize. V minulém utkání vybojovali bod s Lecce, přičemž celý druhý poločas dohrávali kvůli vyloučení Gianlucy Gaetana pouze v 10 hráčích. Díky pěti neprohrám z posledních šesti duelů získali tříbodový náskok nad sestupovým pásmem. Nyní Cagliari zamířilo na slavné San Siro, aby čelilo milánskému AC, jež dohrávalo zbytek ročníku s jistotou kvalifikace do Ligy mistrů.

Milánští, i přes nedávné nepřesvědčivé výsledky, byli favoritem duelu, i díky nelichotivé bilanci Rossoblu na venkovních hřištích, kde dosud zvítězili jednou. Rossoneri, na nezvykle tichém San Siru, od úvodních vteřin kontrolovali balon, ale kromě skákavé střely Alessandra Florenziho si nedokázali vytvořit kloudnou příležitost. První zásah přišel z čista jasna ve 36. minutě, kdy se pokus Samuela Chukwuezeho odrazil od gólmana příhodně na kopačky Bennacera, jenž i s trochou štěstí uklidil míč do poloodkryté branky.

Trenér Stefano Pioli nebyl nejspíše spokojen s výkonem svého mužstva a do druhého dějství poslal hned tři nové tváře. A právě střídající Rafael Leao mohl hned zkraje poločasu zvýšit vedení svého klubu, ve velké rychlosti ovšem nedokázal zamířit přesně a za Simonem Scuffetem zazvonilo břevno. Portugalský křídelník si spravil chuť těsně před hodinou hry, kdy adresoval přesnou průnikovou přihrávku na Pulišiče, který si balon výborně převzal do běhu a s pomocí levé tyče přidal druhý zářez. Z dvougólového vedení se však Miláňané netěšili dlouho. Krátce nato totiž vložil Nahitan Nández nohu do perfektního centru Gabrieleho Zappy a hosté snížili. Naději na zisk bodů však hostům upálil v 74. minutě krásnou trefou zpoza pokutového území Tijjani Reijnders. V závěru fotbalistům Rossoblu uštědřil finální údery po samostatném nájezdu Leao a podruhé skórující Pulišič.

Cagliari tak po prohře na hřišti favorita ještě čeká složitý boj o udržení. V příštím utkání zamíří 19. května na stadion předposledního Sassuola, AC Milán se představí ve stejný den v Turíně.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Bologna FC 0:2

11.05.2024 18:00

Góly: 9. Dan Ndoye, 12. Stefan Posch

Bologna zvítězila ve 36. kole Seria A na hřišti Neapole 2:0 a hlasitě si řekla o místenku v Lize mistrů. Sympaticky hrající Rossoblu o svém triumfu rozhodli již v úvodní čtvrthodině, když se během tří minut prosadili ze vzduchu Dan Ndoye a Stefan Posch. Partenopei mohl vrátit zpět do utkání Matteo Politano, jehož penaltu ovšem zlikvidovala obvyklá brankářská dvojka hostů Federico Ravaglia. Chrti si tak tříbodovým ziskem téměř jistě zajistili účast v milionářské soutěži, naopak Neapolitánci závod o Evropu pustili z vlastních rukou.

Oba celky se proměnily na remízové experty, jelikož dělbou bodů skončily tři z posledních pěti utkání Neapole a hned čtyři v případě Bologni. Hosté na tom nicméně nebyli lépe jen co do počtu smírných výsledků, ale také dle umístění v tabulce. Náležela jim totiž čtvrtá pozice, která by stačila k senzačnímu postupu do Ligy mistrů. Když přitom Rossoblu usilovali o nejprestižnější klubovou trofej naposledy, psal se rok 1964 a soutěž se jmenovala Pohár mistrů evropských zemí.

Svěřenci Thiaga Motty prožili na Stadio Diego Armando Maradona pohádkový start. Družinu perspektivního italského kouče totiž poslal do vedení už v deváté minutě Ndoye, jenž do sítě zblízka usměrnil nadýchaný centr Jense Odgaarda. Inkasovaná branka ospalé Neapolitánce neprobrala, čehož Bologna krátce nato využila podruhé, když si svůj první přesný zásah v sezoně připsal hlavou po rohovém kopu obránce Posch. Partenopei mohli reagovat po 20 minutách hry, kdy byl ve vápně faulován Victor Osimhen. Nigerijský kanonýr neobvykle penaltu přenechal Politanovi, jeho záměr však vystihl Ravaglia a střelu z puntíku k levé tyči zlikvidoval. V následném průběhu tempo opadlo a Rossoblu bez větších problémů kontrolovali pohodlný náskok.

Neapol po přestávce převzala iniciativu, avšak kompaktní defenzivní blok Bologni její ofenzivní snahy pravidelně nabourával. Čerstvý vítr na hrací plochu přinesl belgický záložník Cyril Ngonge, jenž v 68. minutě zkusil štěstí ranou zpoza vápna, kterou však s klidem zneškodnil Ravaglia. Bezzubí Gli Azzurri si nedokázali vytvořit konstantní tlak ani v závěru duelu a poprvé od roku 1998 vyšli doma proti Chrtům střelecky naprázdno.

Neapol tak na silného soupeře nestačila a doma nevyhrála už popáté v řadě. O triumf se pokusí 19. května na trávníku Fiorentiny, Bologna ve stejný den přivítá Juventus.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Inter Milán 0:5

10.05.2024 20:45

Góly: 19. Davide Frattesi, 60. Marko Arnautović, 77. Tajon Buchanan, 80. Lautaro Martínez, 84. Marcus Thuram

Fotbalisté Interu porazili ve 36. kole Serie A domácí Frosinone suverénně 5:0. Na vítězství italského mistra se rozhodujícím gólem a asistencí podílel Davide Frattesi, jenž v dresu Nerazzurri hostuje ze Sassuola, kterému paradoxně v bitvě o záchranu pomohl. Celek z regionu Emilia-Romagna totiž právě na Giallazzurri ztrácí jen tři body, přičemž má nedělní zápas k dobru. Obhájce titulu tak potvrdil naprostou dominanci ve vzájemných duelech, když vyhrál i šesté utkání v řadě.

Rekord Gianluigiho Buffona v podobě 21 čistých kont sice byl v ohrožení, zápas Interu na půdě Sassuola ale mohl legendu uklidnit. Horečka totiž vyřadila ze hry držitele 18 nul Yanna Sommera, bez nějž navíc Nerazzurri překvapivě prohráli. O poznání nervóznější závěr sezony čekal Frosinone, jehož vyhlídky na záchranu ovšem vylepšovala série šesti zápasů bez porážky, byť jen jednou vyhrálo. Proti Ciociari byl tradiční strážce brány Interu již připraven, v úvodu zápasu však mnoho práce neměl. To jeho protějšek Michele Cerofolini musel v 19. minutě poprvé lovit míč ze sítě. Přičinil se o to Marcus Thuram, který si naběhl na přihrávku do vápna a centrem, který ještě tečoval domácí obránce, vybídl ke skórování Frattesiho. O pár minut později nechybělo mnoho, aby Marco Brescianini stav srovnal. Sommer ale ukázal, proč na něj Nerazzurri tolik spoléhají a předvedl výborný zákrok. Na střelu Walida Cheddiry už švýcarský brankář nedosáhl, zachránilo jej však břevno. Canarini vstoupili do druhého dějství aktivně a v 52. minutě Emanuele Valeri jen těsně minul vzdálenější tyč. Nebylo jim to ovšem nic platné, jelikož se o devět minut později podruhé v zápase radovali hosté. Domácí obrana si nepohlídala Frattesiho, který měl v šestnáctce spoustu místa, předložil míč Marku Arnautovičovi a rakouský útočník už pouze uklízel do prázdné brány. Na rozdíl tří branek zvýšil v 77. minutě svým premiérovým gólem v dresu Interu Tajon Buchanan, jenž si poradil s několika protihráči a ze střední vzdálenosti prostřelil Cerofoliniho. Zápas se proměnil takřka v exhibici. Záhy se totiž přihrávky ve vápně chopil nikým nestřežený nejlepší střelec Serie A Lautaro Martínez a z otočky přidal čtvrtou branku. Frosinone naprosto rezignovalo na obranu, a tak se po samostatném úniku prosadil ještě Thuram. Inter tedy ukončil od konce března trvající soupeřovu neporazitelnost. V příštím kole přivítá 19. května Lazio, Frosinone se představí tentýž den v Monze.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
36
29
5
2
86 : 19
92
2
AC Milán
36
22
8
6
72 : 43
74
3
Bologna FC
36
18
13
5
51 : 27
67
4
Juventus FC
36
18
13
5
49 : 28
67
5
Atalanta Bergamo
35
19
6
10
65 : 39
63
6
AS Řím
36
17
9
10
63 : 44
60
7
SS Lazio
36
18
5
13
47 : 37
59
8
ACF Fiorentina
35
15
8
12
53 : 40
53
9
SSC Neapol
36
13
12
11
53 : 46
51
10
Turín FC
36
12
14
10
33 : 32
50
11
Janov CFC
36
11
13
12
43 : 44
46
12
AC Monza Brianza
36
11
12
13
39 : 48
45
13
US Lecce
36
8
13
15
32 : 52
37
14
Hellas Verona
36
8
10
18
34 : 48
34
15
Udinese Calcio
36
5
18
13
35 : 52
33
16
Cagliari Calcio
36
7
12
17
38 : 65
33
17
Frosinone Calcio
36
7
11
18
43 : 68
32
18
Empoli FC
36
8
8
20
26 : 52
32
19
US Sassuolo
36
7
8
21
42 : 72
29
20
Salernitana Calcio
36
2
10
24
28 : 76
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Dohrávka Atalanta - Fiorentina týden po "konci" ligy (26.5. -> 2.6.) - to jako vážně?

Jako já chápu, že to není kam narvat, protože Bergamo hraje od konce března bez výjimky neustále anglické týdny, ale tohle tedy férovostí nezavání ani trochu.

Reagovat
Largo

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Talker

Jak si vedou RLC a Puli? Koukám, že statisticky dobře, ale jinak?

Reagovat
fRRR

Puli je skvělej. Občas zmizí, ale to bohužel letos celej tým. Asi nejlepší přestup AC za poslední dvě sezóny, není zraněnej, dává góly, vytváří šance a brání poctivě. Pokud se srovná i ten tým, věřím, že půjde ještě nahoru. Má to v sobě. 8/10 sezóna za mě

RLC sice dal dost gólů, ale ve hře samotný je občas dost ztracenej. Je to asi i tím, že ho Pioli druhou půlku sezóny hraje vlastně na trequartistovi. Jenže až na góly k tomu nemá moc dispozice. Dělá špatný rozhodnutí v poslední třetině, neumí moc hrát zády k bráně, není ani nejkreativnější... box-to-box midfielder by mu rozhodně seděl mnohem víc. Měl dobrý zápasy, ale měl spíš průměrnou sezónu. 6/10 sezóna za mě

Reagovat
Talker

Díky Tomori ještě?

Reagovat
fRRR

Těžký já mám Tomoriho hrozně rád, ale minulou sezónu a začátek letošní byly hodně vidět jeho limity. Je to skvělej, agilní, rychlej obránce, co umí hodně dobře 1 on 1, ale dělá relativně často docela velký poziční minely a taky špatný rozhodnutí. Taky letos dva měsíce chyběl a zranil se zrovna když se začal dostávat do formy. Mám dojem, že mi letos konečně dochází, že on je takovej typ hráče, co je nadprůměr, ale úplnou špičkou nebude (ale to jde asi i na vrub naší letošní obraně, která byla fakt občas tristní). Tak 7/10 sezóna.

Reagovat
10

Reagovat
10

sestupující o nic nehrající Salernitana má větší touhu vyhrát než tým, kterej tu výhru potřeboval k postupu do LM...nic víc k tomu není potřeba dodávat

Reagovat
Salfovic

Juve

Neporazit doma sestupující Salernitanu je snad na okamžitý vyhazov Allegriho.

Reagovat
Juventus 14

Hm, takže zradit Juve, nesledovat, a jít se podívat na Dukličku bylo rozumné rozhodnutí??

Reagovat
Savi

Reagovat
Salfovic

Za poslednívh 15 kol 15 bodů, jako Cagliari

Reagovat
Mönchengladbach

A míň než Empoli.

Reagovat
Tomanatura

Wtf ten Juventus, jak muzou byt tak spatni?

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Deki

Juventus už dávno neřeším, ale tohle to jsou statistiky týmu, co hraje o záchranu. Z poslední 10 kol 10 bodů a 8 vstřelených branek. Nakonec jim to ale do LM stačí, slušný wtf.

Jestli tam nedojde k totální obměně, tak si je na příští rok jako favorita asi škrtám

Reagovat
gunkskunk

Co se to sakra deje v tom Bergamu? To mohlo byt uz ostudne buuuro…

Reagovat
danko10

Tento zápas Rím prehral už vo Štvrtok v noci, ale teda to 235 na konci bolo geniálne. Tieto dedinské ťahy sa na vrcholovej úrovni moc nevidia.

Najhoršie je, že do ďalšej sezóny neexistuje šanca na zmenu.

Reagovat
Truffaldino

Baldini by si mohl střihnou ještě poslední štaci v AS.

Reagovat
Salfovic

Takže Atalanta vykopala Juventusu LM hned 2x.

Reagovat
Truffaldino

Atalanta nejspíš ještě udělá 7-9 bodů, takže AS je na 99 % opět bez LM. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale co máme v záloze to zlaté italské duo, tak je ten tým každý rok na ručník a je úplně jedno, kdo jej trénuje. A když k tomu ještě Max úspěšně udělá ze Staré dámy Starou babku, tak nás ani případná výhra Gaspa v EL nezachrání.

Reagovat
Pozor skluz!!!

V Atalanta chce každý hrát, jsou tam konstantní náběhy, a to nemají úplně rychlostní typy v záloze, ale ti naši reaktivní lenochodi toto nemůžou nikdy napodobit.

Dani zas vymyslel pár podivností, ale je to asi jedno, úplně nevidím, že by někdo hrál něco lepšího s tou trojkou v záloze, stromem Romem, neexistující pravou stranou.

Angelino výborný, jediný chce pořád hrát a i dozadu si odjezdí svoje.

Mancini po svém vzepjetí, které bylo stejně spíš o útočení než o bránění opět ukazuje, že je průměrný stoper, říkám to furt. Grinta nestačí. Jinak Atalanta opět luxusně doplnila kádr a i bez dvou stoperů základu si hraje své, Pašalič z neproduktivního AM výborný CM a to mají nejslabší křídla za posledních X let.

Reagovat
Salfovic

Po včerejší výhře Atalanty má Juve LM jistou,

Reagovat
Salfovic

Asi mám ještě zalepené oči, nevím proč jsem AS četl jako Juve

Reagovat
Pipo123

Byť tam Tudor skôr tak možno spravíme aj LM.

Herne to nie je žiadna výhra, ale konečne vieme dať gól, ono stačí tak málo, mať aspoň niekoho v šestnástke, pod Tudorom tam nabiehajú 4-5 hráči. Pod Sarrim bola priorita držať loptu, bez centru do vápna, bez nábehu. Toto Tudor rýchlo zmenil a ono to bohate stačí.

Kamada... ten chalan vyzerá ako náš najlepší hráč, ohromne ožil, bojuje, vytvára akcie, Tudor to na ňom chce postaviť, otázka je či Kamada zostane. Voľba je na ňom, má možnosť predĺžiť zmluvu. Osobne dúfam že zostane, pod Tudorom hraje výborne

Reagovat
El Matador

Ta změna u Kamady je neskutečná - on je takový tintítko, ale kolik vybojuje balonů a vyhraje soubojů ve středu pole, to je paráda. Škoda je Isaksena. Čekal sem, že ke konci sezony už na pohodu posadí Andersona a ono nic.

Reagovat
Pipo123

Isaksen nedostáva moc šance, hodne sa píše o tom že mu Tudor neverí, mňa skôr prekvapuje to zaradenie Kamadu pred obranu, čakal by som tam Cataldiho, Rovellu (ale ani jeden moc nehráva) a hraje tam Kamada. Mňa tento krok prekvapil, ale bojuje, snaží sa hrať rýchlo dopredu a to je asi to čo chce Tudor, vedľa neho Gundo či Vecino. Evidentne Tudor nechce v zostave posúvačov lôpt akým je Cataldi a Rovella, ak by ich odstrelil a odišli by tak by ma to mrzelo, obaja pod Sarrim patrili k tomu lepšiemu, hlavne Rovella má poteciál.

Som zvedavý na mercato, Tudor bude potrebovať posily na kraje, Lazzari je znova vo svojej forme, to je ohromné +, ale na ľavej strane nikto nie je.

Reagovat
Agnelli

Dobře ke včerejšku a celkově vlastně k zápasů po novém roce. OK Allegri je kokot, nedokáže nic změnit, reagovat. Furt jede to jisté, kdy z Mckennieho udělal Halfbacka a z Cambiassa ani nevím co. My nehrajeme 352, my hrajeme 532. A pořád dokola používá to co nefunguje. Druhá stránka je ta, že tam v tom týmu bojuje maximálně 5 hráčů. V životě jsem neviděl horší morálku než je v Juventuse poslední půl rok. To i ten MU i když je taky v hajz.lu, tak když se na ně podívám tak aspoň bojují. My se vůbec ani nerozběhneme. To co jako má tohle všechno znamenat, co to jeeeeeee? To jsou ti hráči tak nedotknutelní? Tak vidím že se jim nechce, tak proč tím nezatočím ať hraje ten Djalo a Alcaraz a někdo z next gen. Tohle je pořád dokola a nemá to cenu, nikam to nevede. Jak je možné že trenéra a hráče ještě nikdo nechytil pod krkem ? Jak je možné že vedení se na to dál dívá ? Teď je před náma finále, jestli ani takový zápas ty hráče nenamotivuje, tak většinu z nich po sezóně rozprášit.

Reagovat
Raffaello

Scudettooo

Djalo byl zraněný a v posledních týdnech trénoval. S Alcarazem nikdo nepočítá, přišel do počtu a vrací se zpátky na ostrovy, protože ta výkupka je úlet.

Koho chceš chytat pod krkem, když od léta budeš budovat nové prostředí? Allegri končí. Měl za podzim takový bodový polštář, že by bylo umění, aby ho promrhal a vypadl z TOP 4 (útočí na to ovšem skvěle). Navíc díky italské pohárové Evropě může skončit i pátý. Svůj cíl, dostat tým do Ligy mistrů, splnil. Nikdo od něj víc nechtěl a bohužel to podle toho taky vypadalo.

Finále? Atalanta vyhraje.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele